preskoči na sadržaj

Srednja škola Duga Resa

Login
Kad kiša pada...

Zlato skockani

VIDI - nominirana stranica


google plus

http://ispiti.skole.hr/beta/mentor1/common/

http://public.mzos.hr/Default.aspx

https://www.postani-student.hr/Ucilista/Default.aspx

http://www.skole.hr/

http://www.carnet.hr/

http://www.studij.hr/

SickBrick by Mladen Bošnjak

KNJIŽNICA

Voditelj: Karolina Hosu, dipl. knjižničar i prof. hrvatskoga jezika

RADNO VRIJEME:
Ponedjeljak: 8:00 h -14:00 h
Srijeda: 8:00 h – 14:00 h
Petak(svaki drugi): 8:00 h -14:00 h

NOVINE SENZACIJA

Školske novine Senzacija

Školske novine Senzacija

Školske novine Senzacija

Povijest naše škole

Srednja škola Duga Resa

Početak srednjoškolskog obrazovanja u Dugoj Resi vezan je uz dobro nam poznatu tvornicu Pamučnu industriju Duga Resa. Tvornica i škola godinama su imale zajednički zadatak, a to je da se za potrebe Tvornice obrazuje kvalitetan kadar.  Zauzvrat je Tvornica novčano pomagala rad škole.Srednja škola Duga Resa - panoramska fotografija

Škola je počela sa radom 1947. godine. Naime te je godine pokrenuta Industrijska škola, a samo mjesec dana kasnije i škola učenika u privredi. Prve generacije učenika školovale su se za zanimanja prelac i tkalac koja su bila tražena od Pamučne industrije Duga Resa.           

Nastava se održavala u teškim materijalnim uvjetima. Prve generacije pohađale su školu u preuređenim prostorijama i barakama koje su se nalazile u sklopu Tvornice.  Potrebe Tvornice za kadrom konstantno su se povećavale te je tako iz godine u godinu rastao i broj učenika što je otežavalo nastavu u zastarjelim objektima.

Početkom 1958. godine počela je gradnja današnje zgrade, koja je dovršena u rujnu (iste godine), a učenici su se uselili u nove učionice i radionice 1959. godine.

Tijekom povijesti naša škola imala je različite nazive:
INDUSTRIJSKA ŠKOLA - obrazovanje za zanimanja prelac, tkalac, pletač, opl. tkanina
CENTAR ZA ODGOJ I USMJERENO OBRAZOVANJE u 80-tim godinama
TEKSTILNA SREDNJA ŠKOLA od 1990.- 1991. godine
od 1995. poznata kao SREDNJA ŠKOLA DUGA RESA

Gimnazija

Iako svi vole reći „Srednja tekstilna škola“, ubacujući i dan danas u naziv Srednje škole Duga Resa „TEKSTILNA ŠKOLA“ moramo ponosno iznijeti činjenicu da su prve generacije gimnazijalaca izašle iz naše škole davne 1969. godine.

Rad gimnazije počeo je u rujnu 1966. godine, a ukinut je 1978. godine zbog restruktuiranja obrazovnih programa. Zakratko gimnazijski program vraća se u Dugu Resu. 1992./93. godine, zahvaljujući tadašnjem ravnatelju Srednje tekstilne škole Nikoli Mrzljaku.

Dugoreška gimnazija ima i danas značajnu ulogu u obrazovanju na području Karlovačke županije. U gimnazijskim klupama nisu samo Dugorešani, već i brojni učenici iz Karlovca i susjednih mjesta.

preskoči na navigaciju