preskoči na sadržaj

Srednja škola Duga Resa

Login
Kad kiša pada...

Zlato skockani

VIDI - nominirana stranica


google plus

http://ispiti.skole.hr/beta/mentor1/common/

http://public.mzos.hr/Default.aspx

https://www.postani-student.hr/Ucilista/Default.aspx

http://www.skole.hr/

http://www.carnet.hr/

http://www.studij.hr/

SickBrick by Mladen Bošnjak

KNJIŽNICA

Voditelj: Karolina Hosu, dipl. knjižničar i prof. hrvatskoga jezika

RADNO VRIJEME:
Ponedjeljak: 8:00 h -14:00 h
Srijeda: 8:00 h – 14:00 h
Petak(svaki drugi): 8:00 h -14:00 h

NOVINE SENZACIJA

Školske novine Senzacija

Školske novine Senzacija

Školske novine Senzacija

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
"Knjiga i svjetlost"
Autor: Ana Vine, 20. 10. 2015.

Centralna tema ovogodišnje manifestacije Mjeseca hrvatske knjige vezana je uz odluku Opće skupštine UN-a koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu.
Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" tom je prigodom zamolila učenike i profesore naše škole da kroz zajedničku suradnju naprave kalendar za 2016. godinu.


Učenici smjera medijski tehničar i web dizajner pod mentorstvom prof. Nikoline Pavlačić u knjižnici su posebnom tehnikom "light painting" (slikanje svjetlom) fotografirali inače arhivirane i uglavnom strogo čuvane knjige i drugu knjižničnu građu (zanimljive i oštećene knjige, razglednice, leksikoni, atlasi i karte, slikovnice, grafičke mape…)

Tehnika light painting-a zasniva se na tome da se Izvorom svjetlosti u potpuno zatamnjenoj okolini, na tamnoj podlozi, uz duže vrijeme ekspozicije (pola minute), crtaju se određeni oblici kako bi se dobili zanimljivi efekti. Izvorom svjetla može se osvjetljavati cijeli objekt ili samo dio njega. Kretanjem izvora svjetlosti dobiva se nejednolika količinu svjetlosti na pojedinim mjestima objekta, čime se stvara dinamika na fotografiji. 
Radionice fotografiranja održavale su se u prostoru nekadašnjeg fotolaboratorija u podrumu Knjižnice, a jednostavno smo ih nazvali "Knjiga i svjetlo(st)".
Fotografije su objavljene na Facebook stranici Gradske knjižnice IGK Karlovac.
Album možete pregledati i "lajkati" svoje favorite na linku
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.972313362810671.1073741895.869344363107572&type=3.

Od 51 fotografije odabrati će se 12 najljepših.  Biranje fotografija trajati će do 1. studenoga kada će se saznati imena najuspješnijih autora. 

Od odabranih fotografija grafički i web dizajneri će pod mentorstvom profesorice Car napraviti dizajn zidnog kalendara. Grafički pripremljen zidni kalendar će se tiskati.
Grafički dizajneri pod mentorstvom profesorice Vine također napraviti različite oblike, forme i dimenzije "printable" kalendara koji će se moći besplatno preuzeti na mrežnim i facebook stranicama Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" i Srednje škole Duga Resa.

Sve u svemu, ovo bi trebala biti uspješna suradnja karlovačke gradske knjižnice i naše škole i ovim putem se zahvaljujemo Gabrijeli Vine koja nam je u ime knjižnice poslala upit za suradnju u ovom izuzetno lijepom projektu.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju