preskoči na sadržaj

Srednja škola Duga Resa

Login
Kad kiša pada...

Zlato skockani

VIDI - nominirana stranica


google plus

http://ispiti.skole.hr/beta/mentor1/common/

http://public.mzos.hr/Default.aspx

https://www.postani-student.hr/Ucilista/Default.aspx

http://www.skole.hr/

http://www.carnet.hr/

http://www.studij.hr/

SickBrick by Mladen Bošnjak

KNJIŽNICA

Voditelj: Karolina Hosu, dipl. knjižničar i prof. hrvatskoga jezika

RADNO VRIJEME:
Ponedjeljak: 8:00 h -14:00 h
Srijeda: 8:00 h – 14:00 h
Petak(svaki drugi): 8:00 h -14:00 h

NOVINE SENZACIJA

Školske novine Senzacija

Školske novine Senzacija

Školske novine Senzacija

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Oko, ideja, točka, crta, boja, otisak
Autor: Ana Vine, 2. 12. 2014.

GALERIJA SREDNJE ŠKOLE DUGA RESA, IZLOŽBA UČENIKA OTVORENA ZA JAVNOST, 1.-10. PROSINAC 2014.


Pred posjetiteljima je druga tematska izložba učeničkih radova (prva je održana u isto vrijeme školske godine 2013./2014.) otvorena za javnost iz predmeta Crtanje i slikanje i Grafičke tehnike u usmjerenju Grafički dizajn Srednje škole Duga Resa.

Namjera ove izložbe je moguće zainteresiranoj javnosti te možda nekim budućim učenicima prikazati dijapazon najnovijih likovnih postignuća učenika Srednje škole Duga Resa kroz odabranu temu.

Istovremeno, ovo predstavljanje, jasno, nema pretenziju biti referentan prikaz svih učenika, već je prilikom određivanja koncepcije izložbe ideja vodilja bila sama likovna/vizualna interesantnost i vještina izvedbe kroz koju je moguće jasno sagledati razvoj i realizaciju likovno-tehničkog postupka (temeljna tema izložbe), a ne podjednaka zastupljenost svih učenika.

Također, kako je moguće vidjeti, neki pristupi i tehnike su zastupljenije od drugih, jer svaka generacija učenika (a i svaki učenik za sebe) ima svoj specifičan afinitet i interes te iz tog razloga dobivamo veći volumen radova u nekoj odabranoj tehnici i temi/zadatku.

Zastupljen je rad po promatranju, zamišljanju i izmišljanju (nove forme).

Prilikom odabira teme/motiva tj. poticaja, korištena su sva dostupna audiovizualna sredstva/uređaji.

Od crtačkih tehnika nalazimo olovku, olovku u boji, flomaster, tuš-kist,strugani tuš, kombinirane tehnike, a od grafičkih tehnika tehnike visokog tiska - frotaž i kartonski tisak.

Motivski i tematski radovi obrađuju kompoziciju/mrtvu prirodu, proporciju/ljudsku glavu, perspektivu/pejzaž. Također tu su i radovi potpune kreativnosti tzv. slobodni radovi.

Posebnu grupu na ovoj izložbi čine matrice za kartonski tisak koje su se, uz konačne otiske, pokazale iznimno interesantnim zasebnim likovnim rješenjima (s elementima prostornosti kroz reljef matrice), te nam možda upravo one ponajbolje pružaju jasan uvid u razvoj i realizaciju likovno tehničkog postupka (temeljna tema izložbe).

Konačno, na izložbu su uključeni i svojevrsni "plakati" potaknuti idejama borbe protiv ropstva, borbe za ljudska prava i solidarnost među ljudima (obilježavanje svjetskih dana posvećenih tim temama).

U tom segmentu dolazi do preklapanja/konjukcije s "glavnim" predmetom za ove učenike - grafičkim dizajnom. Isto tako tu imamo i korelaciju sa nastavom stranog jezika (Engleski jezik).

Potpuni uvid u izričaj učenika moguće je dobiti uvidom u stalne interne školske izložbe koje su rotirajućeg karaktera i koje se postavljaju na pano u predvorju škole, a koje prate plan i program rada iz predmeta Crtanje i slikanje i Grafičke tehnike.

Ove godine izlažemo većinom radove učenika drugog razreda Grafičkog dizajna te će tako biti moguće pratiti razvoj njihovih psiho-motoričkih sposobnosti i "oslobađanje" kreativnosti.

 

Odabir i mentor

Alfred Krupa prof.akad.slikar

voditelj Stručnog vijeća likovne umjetnosti SŠDR

 

Izložba se može razgledati u periodu od 1.-10. prosinca 2014. godine u radno vrijeme škole

 

 

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju