2011-08-17 17:14:27

Google +

Google plus u suštini je društvena mreža koja ima mnogo sličnosti s Facebookom. Prvo s čime su se korisnici upoznali jest „Stream“. Poput Facebookovog „news feeda“ on omogućava dijeljenje fotografija, videa, linkova i lokacija s prijateljima.

Prvu razliku donosi nam alat Circles. Ideja Google plusa razlikuje se od Facebookove jer korisnik u suštini svoje objave neće dijeliti s masom ljudi, već s određenim društvenim skupinama, krugovima, što će omogućiti ovaj alat. Google u Circlesu, kao pregledniku kontakata vidi prednost nad Facebookom i Twitterom.

Prednost Google vidi i u alatu Hangouts, grupnom chatu koji će korisnicima omogućiti jednostavnu komunikaciju s prijateljima, odnosno krugovima. Dosadašnji servisi uglavnom su zahtijevali odobrenje druge strane kako bi se uspostavila video veza.

Umjesto dosadašnjeg slanja zahtjeva za stupanje u video chat dovoljno će biti odabrati „start a hangout“. Također, sustav će obavijestiti ostale prijatelje iz društvenog kruga koji će se također moći priključiti pa će nastati grupni online razgovor.U razgovoru može sudjelovati čak deset ljudi. U Googleu su si dali zadatak potaknuti korisnike na korištenje video chata u mjeri u kojoj primjerice koriste danas Facebookov chat.. Dakle, ukoliko ga korisnici prihvate, video bi trebao činiti razliku. Spontani video poziv trebao bi zamijeniti sadašnje spontano javljanje nekome na chat.

- Obavijestite kompiće da ste tu i pogledajte tko je navratio na chat licem u lice. Dok ne usavršimo teleportaciju, ovo je najbolje što možemo – stoji na stranicama Google plusa.

Sljedeći važan alat je Sparks. On traži video zapise i članke za koje smatra da bi korisniku mogli biti zanimljivi. U suštini, on će prema vašim afinitetima tražiti ono što vas zanima, prema onom što najčešće tražite.

Google želi izbjeći početne greške, odnosno sanirati ih u samom startu ukoliko se pojave pa se projekt Google + testira na manjem broju ljudi, a uskoro će biti dostupan svima. Kako bi ga testirali treba vam pozivnica, a rezervirati ju možete OVDJE.

Google plus biti će nam dostupan i na mobilnim uređajima, putem iPhone i Android aplikacije. Alat Instant Upload naše će fotografije s mobitela automatski prebacivati na Google + profil te će ih po našem odobrenju i objavljivati. Tu je i Huddie, u suštini slanje poruke grupama prijatelja.

Tehnološki svijet podijeljen je oko Googleovog novog projekta. Mnogi mu ne daju velike šanse. Možda zbog Googleovih dosadašnjih bezuspješnih izleta u svijet društvenog umrežavanja. Ima li Google plus dovoljno aduta zbog kojih će korisnici pohitati na njega, i zadržati se najbolje će pokazati vrijeme.

VIŠE O TEMI Google plus saznajte OVDJE.

Izvor: profitiraj.hr


Srednja škola Duga Resa